איזה ספר מוסר?

המהרש"א ממליץ ללמוד מוסר מספר ארחות צדיקים. וכך כותב המהרשא דף יט במסכת עבודה זרה:

אשרי שעושה תשובה כשהוא איש ועיין בספר ארחות צדיקים שבשביל 7 דברים יקדים אדם לשוב בבחרותו כשהוא בגודל כח. שבעת הדברים המפורטים בספר הינם יראהמפני החטא, ענווה התרחקות מהתאוות, לימוד התורה המנעות מביטול תורה, ריחוק הגאווה וזהירות מפני פיתוי העבירות, זריזות מפני חטא ושנה נעשית לו כהיתר, זכירה התרחקות משיכחת חומר העוון, כח גופני חולשה ואי יכולת חזרה בתשובה. 

לעומת זאת הפלא יועץ ר' אליעזר פאפו, בערך מוסר מגדיר את ספר ראשית חכמה של תלמידו של הרמ"ק כספר מוסר מומלץ, שנכתב על ידי המקובל ר' אליהו די וידאש, מפרט את חמש המידות בהן אדם צריך להשתלם: יראה, אהבה, תשובה, קדושה ענווה.

המהרש"א, כאמור העדיף את ספר ארחות צדיקים, כספר מוסר שכן לדידו, הדרך המעשית ביותר ברכישת האידיאל היהודי והייעודי של כל עוסק בתורה ובתשובה הוא ביצוע פעולות נגד מפני הנהיה אחר עולם החטאים והתאוות. לעומת זאת המחנך הדגול הפלא יועץ, רואה בהדרכה הרוחנית, כמעין יצרת מסלול בונה אישיות של האדם הלומד במסלול זה ימצא את המידות הטובות שנברא בהן ואשר יחזור אל צור מחצבתו הטהור ולא יעבור על מצוות השם.

בעצם ניתן לראות שתי שיטות, האחת מעשית והשניה מחשבתית, להגדרתו של המוסר. בדורות המאוחרים יותר, מסילת ישרים ושערי תשובה בעוד מסילת ישרים הינו ספר מחשבתי עמוק, עליו נכתבו רבדים רבדים של פרשנים ספר שערי תשובה לר' יונה נותר בנוסחו הפשוט והתכליתי של מתן הוראות עשה ולא תעשה כדי להשתלם בדרך המוסר הנכונה.

ניתן לראות בספרי המוסר כשתי דרכים, האחת "מצוות עשה" של ללכת בדרכיו הכיצד לבצעה, השניה קיום מיטבי של מצוות התורה שמביאות ממילא את האדם אל ההבנה הנכונה של המוסר האלוקי.