התנגדות לביצוע שטר היא הדרך לטעון טענות כנגד שיק שחזר או שטר חוב.
ההתנגדות צריכה להיות מוגשת ללשכת ההוצאה לפועל בתוך 30 יום מהיום שבו נודע לחייב על תיק ההוצאה לפועל. בדרך כלל זה באמצעות אזהרה שנשלחה בדואר מלשכת ההוצאה לפועל, לעיתים עיון באתר המידע הממשלתי, באמצעות סיסמא אישית, יחשב גם הוא כמסירה של האזהרה ומניין הימים להגשת ההתנגדות יחל כבר אז.
הדרך הנכונה להגיש התנגדות היא בהתאם לנוסח המובא כדוגמא פה בהמשך, לתמוך את ההתנגדות בתצהיר שיחתם מול עורך דין או מול פקיד בלשכת ההוצאה לפועל, צילום תעודת זהות וצילום הבקשה שהוגשה לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל בצירוף צילום השיק או שטר החוב.
מיד לכשמוגשת ההתנגדות הליכי ההוצאה לפועל נעצרים וממתינים לדיון בהתנגדות בפני רשם ההוצאה לפועל.
הרשם בדיון יתרשם מהחייב באמצעות חקירה בפניו על התצהיר שצורף להתנגדות. לכן חשוב מאוד לנסח את התצהיר בצורה נכונה, לפרט את העובדות הקשורות לנסיבות מסירת השיק או שטר החוב. במידה והרשם יתרשם כי אין המדובר בהגנת בדים, כלומר הגנה שאינה אמיתית עובדתית, יתן לחייב רשות להגן ויעוכבו כל ההליכים.
הטענות אותן יש לטעון הן טענות כמו "כישלון תמורה מלא" כלומר לא קיבלת את הסחורה בגינה מסרתי את השיק, או למשל טענת זיוף – החתימה על שטר החוק או השיק איננה שלי. טענה נוספת אותה יש לטעון היא טענת ההתיישנות, כלומר מועד פירעונו של השיק הינו לפני למעלה מ 7 שנים מהמועד בו נפתח תיק ההוצאה לפועל.
טענות אחרות, יש לטעון באופן שיסביר מדוע אין לשלם את השיק או שטר החוב במלואו, היה והטענה אינה בגין כל סכום השיק יש להפקיד את סכום השיק או השטר בו החייב מודה בקופת ההוצאה לפועל.
יש לזכור, טענת זיוף הינה טענה יחידה, כלומר הטוען זיוף אינו יכול לטעון גם טענות נוספות דוגמת כישלון תמורה, שכן אם החתימה זוייפה אין כל קשר בין החייב לזוכה.
במידה והחייב מגיש את הבקשה לאחר 30 יום מעת קבלת האזהרה בתיק ההוצאה לפועל עליו לצרף גם בקשה להארכת מועד הנתמכת בתצהיר עובדתי קצר המפרט את נסיבות העיכוב בהגשת ההתנגדות.
להלן דוגמא של התנגדות לביצוע שטר:
בלשכת ההוצאה לפועל תיק הוצל"פ מס' ____________
ב_____________
בעניין: שם ותעודת זהות של החייב
כתובת:
טלפון נייד:
כתובת מייל:
החייב
- נ ג ד –
שם ותעודת זהות של הזוכה
כתובת הזוכה:
טלפון נייד של הזוכה: (אם יש)
כתובת מייל של הזוכה: (אם יש)
הזוכה
התנגדות לביצוע שטר
החייב מתכבד להגיש בזאת לרשם ההוצאה לפועל הנכבד את התנגדותו לביצוע השטר דנא. מצורפים בזה מסמכי פתיחת התיק דנא כנספח 1' להתנגדות דנא.
רשם ההוצאה לפועל הנכבד יתבקש בזאת להורות כדלקמן:
- התיק יועבר לבית המשפט השלום ב_________, מקום מגורי החייב;
- תינתן רשות להתגונן;
- תינתן למבקש רשות להגן, לפיכך הליכי ההוצאה לפועל יעוכבו;
ואלו נימוקי הבקשה:
חלק א' – הרקע העובדתי
לפרט כאן בסעיפים מה נסיבות מתן השיק או שטר החוב
חלק ב' – הטענות המשפטיות
לפרט כאן מדוע משפטית (חוק או פסק דין) אין לשלם את השיק או שטר החוב
חלק ג' – כשלון תמורה מלא/טענת זיוף מפורטת/התיישנות
להסביר עובדתית מדוע אין לשלם את השיק או שטר החוב
חלק ד' – לסיכום
סיכום קצר
______________________________
שם וחתימה